מהם ליקויי בנייה?
זוהי שאלה פשוטה עם תשובה מעט מורכבת. לעיתים, אינטרסים מנוגדים עלולים לשבש את היכולת לקבוע באופן אובייקטיבי שאכן מדובר בליקוי בנייה. באופן כללי, ליקויי בנייה מוגדרים כחוסר תיאום בין תכנון המבנה לבין הביצוע בפועל. אלה כוללים ליקויים בחומרים, בתכנון, בעבודה עצמה או במערכות. כתוצאה מליקויים אלה, נוצר נזק לאדם או רכוש. השאלות הנשאלות הן, כיצד לזהות ליקוי בניה, כיצד מחליטים של מי האחריות ומה עושים במקרה שמתגלה ליקוי בנייה?
תכנון מול ביצוע
קיימים שני סוגים של ליקויי בנייה – אלו אשר ידועים או ניכרים כאשר מתבצעת בדיקה (גלויים) ואלה אשר מוסתרים ואינם ניכרים (סמויים). ליקויי בנייה נעים בטווח שבין ליקויים מורכבים בייסודות המאיימים על אמינות הבניין, לבעיות אסתטיקה, למשל, שטח שלא נצבע כראוי או מסגרת עץ מסביב לחלונות אשר קיים בה פגם.
כפי שהוזכר, ליקויי בנייה כוללים גם ליקויי תכנון וגם ליקויי ביצוע. ליקויים בתכנון בדרך כלל נגרמים מכך שאנשי המקצוע אשר תכננו את המבנה נכשלו לספק מפרטי בנייה נכונים ומדוייקים. ליקויים בתכנון בדרך כלל מתגלים על ידי הקבלן במהלך הבנייה והם דורשים תכנון מחדש או תוכנית חלופית.
ליקויים בביצוע לרוב נגרמים בשל אי יכולתו של הקבלן לבנות או לספק את אחד מסעיפי הבנייה אשר מצויינים במפרטי הבנייה.
אחריות במקרה של ליקויי בנייה
הצדדים אשר להם אחריות פוטנציאלית לליקויי הבנייה הם אנשי המקצוע שהיו מעורבים בתכנון, הקבלן, וכל מי שהיה מעורב באופן ישיר או עקיף בנתינת ייעוץ או קבלנות משנה בשלב התכנון והביצוע. על הקבלן מוטלת האחריות לבצע את העבודה ולבנות מבנה בתיאום מוקפד עם מפרטי הבניה.
תקופת האחריות במקרה של ליקויי בנייה היא בין שבע לעשר שנים מיום קניית הדירה. במידה ומתגלים ליקויים במהלך התקופה הזו, על הקונה מוטלת החובה להוכיח כי הליקויים הם תוצאה של עבודת הקבלן ולא תוצאה של שימוש לא נאות במבנה על ידי הדיירים.
מניעה ופתרונות
כל הצדדים המעורבים בתכנון ובביצוע הפרויקט מעוניינים למנוע ליקויי בנייה ככל האפשר. אך, ליקויי בנייה יכולים להתגלות עם הזמן. כאשר הובא לידיעת הקבלן כי קיים ליקוי בנייה אשר באחריותו, יש צורך לבצע בדיקה ראשונית של המבנה. בדיקה זו צריכה לכלול ביקור של הקבלן במבנה, איסוף מידע והצגתו לבעל המבנה כך שתוכל להיעשות בחירה משותפת מושכלת לגבי הפעולה שצריכה להילקח, או לא להילקח, על מנת לתקן את הליקוי.
במקרה של בנייה רשלנית, כלומר, בנייה שלא בוצעה לפי החוקים והתקנות שנקבעו לשם בניית המבנה, רוכש הדירה רשאי לתבוע את הקבלן. גורמים מקצועיים, כגון מהנדסי ויועצי בנייה יבדקו את מפרט הבנייה והמבנה ודעתם היא זו שתקבע אם הטענה לרשלנות יכולה להיות קבילה על ידי הקבלן.
לפני קניית דירה, ביכולתכם להשתמש בשירותיו של מהנדס בנייה מומחה ולבצע בדק בית. דוח הליקויים אשר תפיקו מבדק הבית ישמש אתכם אל מול הקבלן כאשר יש צורך לתקן או במקרה תביעה.
להחלטות בדבר ליקויי בנייה יש השלכות מרובות. זהו שטח משפטי עם שדה ראייה רחב ואזורים אפורים. עורך הדין יצחק אפרתי, המשמש כבורר ומגשר ומתמחה בתחום ליקויי בנייה, יסייע לכם לנוע דרך השטחים האפורים של ליקויי בנייה, להבין את התמונה הגדולה, וייעץ לכם מהי הדרך הנכונה ביותר לפעול בתוך הסיטואציה המיוחדת בה אתם נמצאים.